Praktijk voor Communicatie - Annemarie Kamstra-Cronjé  BA (Log) BA (HOD) MA (Sen) Coach
RSS

Recente posts

Nog even over zelfregulatie....
Zelfregulatie
Heb ik de olifant te pakken?

Categorieën

Coachen
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Nog even over zelfregulatie....

Altijd geïntegreerd blijven, je frontale hersengebieden in beheer laten zijn en jezelf reguleren, is moeilijk en soms niet haalbaar. We ontploffen allemaal wel een keer. Wat je wel kunt leren is, als je beheer verliest, om je uitspraken dan zo te formuleren dat je niet onherstelbare schade aanricht. “Geweldloze Communicatie” van Marshall Rosenberg https://nl.wikipedia.org/wiki/Geweldloze_communicatie en Haim Ginott http://www.betweenparentandchild.com/https://en.wikipedia.org/wiki/Haim_Ginott 
geven veel houvast over hoe je je kunt uitlaten zonder om je kind te kwetsen en het zelfbeeld van je kind te beschadigen.

Voorbeeld: Je kind probeert je ongevraagd te helpen met het uitpakken van de boodschappen. Ineens gaat het mis: het doosje met eieren valt op de grond, de eieren zijn kapot en je hebt een geweldige smeerboel op je keukenvloer.

Reageren met “geweld”: Ik heb je toch niet gevraagd om mij te helpen! Kijk wat je gedaan hebt! Je hebt en smeerboel van mijn schone vloer gemaakt! Je kunt ook nooit iets naar behoren doen! Alles valt altijd uit je handen! Ik heb al hoeveel keer gezegd dat je beter moet opletten! Kluns!

Reageren en bij jezelf blijven: Ach! Alle eieren stuk! Wat een smeerboel! (Zeg wat je ziet.) Het voelt erg als iets uit je handen valt, je schrikt ervan. Als iets uit mijn handen valt schrik ik altijd. Ik schrok nu ook. (Spreek jouw gevoel uit.) Laten we snel opruimen. Help me even en haal de dweil. Hulp zal nu erg welkom zijn. (Spreek uit wat je zou willen dat er gebeurt.)
Geweldloze Communicatie is veel moeilijker dan dit voorbeeldje en vraagt oefening, maar het is de moeite waard om na te denken over wat je zegt als je met je kind communiceert.
Veel gemakkelijker om te onthouden zijn de uitgangspunten van Haim Ginott: “No naming, blaming or shaming.” (Niet uitschelden/uitmaken voor ..., niet de schuld geven/verwijten en niet te schande zetten.) Uitschelden: Je bent een kluns! Schuld: Jij hebt een smeerboel gemaakt. Wie moet dit nu opruimen? Te schande zetten: Alles valt altijd uit je handen. Volgens Ginott moet je het probleem benoemen en de oplossing geven: “De eieren zijn kapot. Wat een janboel! We moeten opruimen.” Stemtoon is altijd erg belangrijk. Als je toch erg boos bent, benoem je eigen gevoel en zeg dat het jouw gevoel is. “Ik ben razend … ik heb net vanochtend de vloer gedweild … ik word boos over een smeerboel.

En als je helemaal uit je dak gaat, van alles tegen het kind schreeuwt, later pas kalmeert en je dan schuldig voelt? Het kan gebeuren. Heel heel erg belangrijk is om dan je gevoelens met je kind te delen. Uit te leggen dat je helemaal je beheer kwijt was, excuses aan te bieden en op te pakken als een leermoment. Kinderen willen graag vergeven en dingen weer goed maken. Laat blijken dat ook jij fouten kan maken en dat het goed is om excuses aan te bieden en verhoudingen te herstellen.
Wil je oefenen met communiceren of meer over dit onderwerp weten? Kijk op mijn website!0 Reacties op Nog even over zelfregulatie....:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint