Praktijk voor Communicatie - Annemarie Kamstra-Cronjé  BA (Log) BA (HOD) MA (Sen) Coach
RSS

Recente posts

Nog even over zelfregulatie....
Zelfregulatie
Heb ik de olifant te pakken?

Categorieën

Coachen
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Zelfregulatie

Zelfregulatie van de ouder/verzorger

You know how to push my buttons” of te wel “je weet mij snel op de kast te jagen”, (mij boos te maken) is een veel gebruikte uitdrukking. Heel raar dat wij boos worden, maar de ander de schuld van de boosheid geeft. Wij moeten een “button” (knopje) hebben waarop gedrukt kan worden, anders kan de ander het “boosmaakknopje” niet vinden.

Zelfregulatie van de verzorger betekent dat wij als ouders/verzorgers onze eigen “boosmaakknopjes” kennen, herkennen, weten waarom ze er zijn en ook kunnen uitschakelen. Als we echt boos zijn, functioneert alleen de emotionele kern van onze hersenen en is de hersenschors waarmee we kunnen nadenken en plannen uitgeschakeld. “We loose the script”, we raken de kluts kwijt en dan is er van opvoeding geen sprake meer. Een boos kind en een boze volwassene zijn op een gelijke ontwikkelingstrap in hun emotionele ontlading. De volwassene kan dan wel meer woorden gebruiken en het kind kan harder schreeuwen, maar bij allebei functioneren de hogere hersenfuncties niet meer. Zo'n ontlading voegt niets toe aan de ouder/verzorger-kind verhouding en kan zelfs schadelijk zijn als er geen reparatie volgt.

Voor een gezonde ouder/verzorger-kind verhouding is het essentieel dat de volwassene eerst zelf de baas wordt van zijn “boosmaakknopjes” en niet overgeleverd is aan een ander (kind, partner, baas) voor het activeren van zijn boosheid.

Er zijn handige technieken waarmee je je “knopjes” te lijf kan gaan. De “knopjes” duiken vaak onverwachts op en dan is het zeer geruststellend om te weten hoe om ze zelf te neutraliseren of uit te schakelen. In mijn praktijk gebruik ik EFT, BSP, NLP, Mindfulness en de Human Givens benadering om verzorgers instaat te stellen om zelfregulatie toe te passen. Zelfregulatie is een voorwaarde om je kind te ondersteunen in zijn/haar ontwikkeling.
0 Reacties op Zelfregulatie:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint